Na kojih 5 namirnica smo najčešće intolarantni?

Intolarancija na hranuNa kojih 5 namirnica smo najčešće intolarantni?

Pet namirnica koje, prema našem iskustvu, izazivaju intoleranciju na hranu su: svježi kravlji sir, pšenica, zobene pahuljice, piletina i aditivi i konzevrvansi. Zanimljivo je to usporediti s 2020. godinom kad je prvo mjesto pripadalo mlijeku, zatim su tu bili još pšenica, citrisi, školjke i piletina.

Očito je kako se dva sastojka i dalje nalaze među 5 najčešćih “trigera”, a to su pšenica i piletina. Molimo vas uzmite u obzir kako su to iskustva našeg savjetovališta za prehranu Zdravi i vitki iz Pule, a ne rezultati  istraživanja. 

Sanja Močinić, naša savjetnica za zdravu prehranu napominje i: “Moje iskustvo pokazuje: nema dvije osobe s istim simptomima koje hrana izaziva. Ali, prema mojim podacima, da, jako često kao problem javlja se tih 5 namirnica i očito je došlo do promjene u ove tri godine.” 

Jedna od 5 namirnica na koje su osobe najčešće intolerantni je i pšenica

Zapravo, tu su važni proteini pšenice i riječ je o tzv. necelijakičnoj glutenskoj preosjetljivosti. Naime, tri su bolesna stanja povezana s korištenjem pšenice i njezinih proizvoda:

  1.  celijakija
  2. alergija na pšenicu
  3.  necelijakična preosjetljivost na gluten

    Klinički, necelijakična preosjetljivost na gluten može podsjećati na celijakiju ili alergiju na pšenicu i može se pokazati kroz mnoge simptome: proljev, bol trbuha, mučnine, nadutost. I onim slabijim, ali ne tako zanemarivim simptomima kao što su slabost organizma, promjena raspoloženja i glavobolja. 

    Ovi simptomi se javljaju nakon unošenja glutena, a do prestanka simptoma dolazi uvođenjem ishrane bez glutena. No, dok se prva dva stanja brže otkriju, treće, necelijakična preosjetljivost na gluten se teže otkriva i tu nam izrazito pomaže test intolarancije na hranu poput onig kojeg radimo u našem savjetovalištu za prehranu Zdravi i vitki.

    Osim samog testa, mi vas pratimo i na vašem putu promjene s našim savjetima i izradom posebnog jelovnika. Slobodno nam se javite zanima li vas više detalja na ovu temu, radi rezervacije termina testa (provjerite u rubrici POSEBNE PONUDE postoji li popust na test).

Kiseli kupus – superhrana s tisućljetnom tradicijom ili namirnica koju izbjegavate?

Od davnina, kiseli kupus zauzima posebno mjesto u prehrani tijekom jeseni i zime. Sadrži probiotike koji služe kao prva linij

Promocija na online savjetovanje: dogovorite svojih 30 gratis minuta!

Za sve one koji ne mogu doći do našeg savjetovališta u Puli i porazgovarati uživo s našom savjetnicom za prehranu –

Njega lica tijekom ljeta

Njegujete li svoje lice pravilno tijekom ljeta? Pročitajte naše savjete. Ne zaboravite da sada svakodnevno trebamo koristiti

Up
d

Dobro nam došli! Naš studio se nalazi na adresi Kolodvorska 14, Pula.

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka, od 8  do 20 sati.

Radimo s klijentima samo prema unaprijed dogovorenom terminu.  Nazovite nas za svoj termin.