Na kojih 5 namirnica smo najčešće intolarantni?

Intolarancija na hranuNa kojih 5 namirnica smo najčešće intolarantni?

Pet namirnica koje, prema našem iskustvu, izazivaju intoleranciju na hranu su: svježi kravlji sir, pšenica, zobene pahuljice, piletina i aditivi i konzevrvansi. Zanimljivo je to usporediti s 2020. godinom kad je prvo mjesto pripadalo mlijeku, zatim su tu bili još pšenica, citrisi, školjke i piletina.

Očito je kako se dva sastojka i dalje nalaze među 5 najčešćih “trigera”, a to su pšenica i piletina. Molimo vas uzmite u obzir kako su to iskustva našeg savjetovališta za prehranu Zdravi i vitki iz Pule, a ne rezultati  istraživanja. 

Sanja Močinić, naša savjetnica za zdravu prehranu napominje i: “Moje iskustvo pokazuje: nema dvije osobe s istim simptomima koje hrana izaziva. Ali, prema mojim podacima, da, jako često kao problem javlja se tih 5 namirnica i očito je došlo do promjene u ove tri godine.” 

Jedna od 5 namirnica na koje su osobe najčešće intolerantni je i pšenica

Zapravo, tu su važni proteini pšenice i riječ je o tzv. necelijakičnoj glutenskoj preosjetljivosti. Naime, tri su bolesna stanja povezana s korištenjem pšenice i njezinih proizvoda:

  1.  celijakija
  2. alergija na pšenicu
  3.  necelijakična preosjetljivost na gluten

    Klinički, necelijakična preosjetljivost na gluten može podsjećati na celijakiju ili alergiju na pšenicu i može se pokazati kroz mnoge simptome: proljev, bol trbuha, mučnine, nadutost. I onim slabijim, ali ne tako zanemarivim simptomima kao što su slabost organizma, promjena raspoloženja i glavobolja. 

    Ovi simptomi se javljaju nakon unošenja glutena, a do prestanka simptoma dolazi uvođenjem ishrane bez glutena. No, dok se prva dva stanja brže otkriju, treće, necelijakična preosjetljivost na gluten se teže otkriva i tu nam izrazito pomaže test intolarancije na hranu poput onig kojeg radimo u našem savjetovalištu za prehranu Zdravi i vitki.

    Osim samog testa, mi vas pratimo i na vašem putu promjene s našim savjetima i izradom posebnog jelovnika. Slobodno nam se javite zanima li vas više detalja na ovu temu, radi rezervacije termina testa (provjerite u rubrici POSEBNE PONUDE postoji li popust na test).

Promocija na online savjetovanje: dogovorite svojih 30 gratis minuta!

Za sve one koji ne mogu doći do našeg savjetovališta u Puli i porazgovarati uživo s našom savjetnicom za prehranu –

Njega lica tijekom ljeta

Njegujete li svoje lice pravilno tijekom ljeta? Pročitajte naše savjete. Ne zaboravite da sada svakodnevno trebamo koristiti

Zašto je važna masaža lica?

Masaža lica dio je svih naših tretmana lica, a evo i zašto! Iako imamo odlične uređaje za njegu lica, neprocjenjiva je va

Up
d

Dobro nam došli! Naš studio se nalazi na adresi Kolodvorska 14, Pula.

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka, od 8  do 20 sati.

Radimo s klijentima samo prema unaprijed dogovorenom terminu.  Nazovite nas za svoj termin.