Pet namirnica koje, prema našem iskustvu, izazivaju intoleranciju na hranu su: svježi kravlji sir, pšenica, zobene pahuljice, piletina i aditivi i konzevrvansi. Zanimljivo je to usporediti s 2020. godinom kad je prvo mjesto pripadalo mlijeku, zatim su tu bili još pšenica, citrisi, školjke i piletina.
Očito je kako se dva sastojka i dalje nalaze među 5 najčešćih “trigera”, a to su pšenica i piletina. Molimo vas uzmite u obzir kako su to iskustva našeg savjetovališta za prehranu Zdravi i vitki iz Pule, a ne rezultati istraživanja.
Sanja Močinić, naša savjetnica za zdravu prehranu napominje i: “Moje iskustvo pokazuje: nema dvije osobe s istim simptomima koje hrana izaziva. Ali, prema mojim podacima, da, jako često kao problem javlja se tih 5 namirnica i očito je došlo do promjene u ove tri godine.”
Jedna od 5 namirnica na koje su osobe najčešće intolerantni je i pšenica
Zapravo, tu su važni proteini pšenice i riječ je o tzv. necelijakičnoj glutenskoj preosjetljivosti. Naime, tri su bolesna stanja povezana s korištenjem pšenice i njezinih proizvoda:
- celijakija
- alergija na pšenicu
- necelijakična preosjetljivost na gluten
Klinički, necelijakična preosjetljivost na gluten može podsjećati na celijakiju ili alergiju na pšenicu i može se pokazati kroz mnoge simptome: proljev, bol trbuha, mučnine, nadutost. I onim slabijim, ali ne tako zanemarivim simptomima kao što su slabost organizma, promjena raspoloženja i glavobolja.
Ovi simptomi se javljaju nakon unošenja glutena, a do prestanka simptoma dolazi uvođenjem ishrane bez glutena. No, dok se prva dva stanja brže otkriju, treće, necelijakična preosjetljivost na gluten se teže otkriva i tu nam izrazito pomaže test intolarancije na hranu poput onig kojeg radimo u našem savjetovalištu za prehranu Zdravi i vitki.
Osim samog testa, mi vas pratimo i na vašem putu promjene s našim savjetima i izradom posebnog jelovnika. Slobodno nam se javite zanima li vas više detalja na ovu temu, radi rezervacije termina testa (provjerite u rubrici POSEBNE PONUDE postoji li popust na test).