Zar je moguće da radi svoje intolarancije na hranu uništavate odnose unutar obitelji? Pročitajte primjere iz prakse!

Intolarancija na hranuZar je moguće da radi svoje intolarancije na hranu uništavate odnose unutar obitelji? Pročitajte primjere iz prakse!

Iznenađuje li vas podatak da čak 70% zdravstvenih problema, što psihičkih tako i svih ostalih dijagnoza i smetnji, dolazi uslijed pogrešne prehrane?!

Da u automobil natičite pogrešno gorivo i da vam netko kaže da je to i te kako uzrokovalo niz kvarova vašeg automobila, ne biste sumnjali, zar ne? No, oko hrana i svega što nam ona može izazvati mnogi su i te kako sumnjičavi. 

Upravo tu usporedbu s gorivom voli koristiti naša savjetnica za prehranu SANJA MOČINIĆ: „Hrana je gorivo koje pokreće naš organizam i ako gorivo nije adekvatno, nastat će razne smetnje. Smetnje su vrlo individualne i to je ono što još više zbunjuje. Kod intolerancije je bit u tome da nam smetaju “sasvim obične i zdrave namirnice”, recimo piletina ili mlijeko. Reakcije nisu trenutačne, mogu se pojaviti tek nakon tri dana pa osoba teško povezuje svoje probleme s hranom koju je jela.”

Postoji rješenje: ne uzimati „krivo gorivo“! Ponekad je dovoljno izbaciti jednu skupinu namirnica da se napravili veliko poboljšanje. 

Budući da Sanja već godinama svjedoči nevjerojatnim poboljšanjima ne samo općeg stanja i zdravlja, već života pojedinaca, zamolili smo je da s nama podijeli neke od primjera iz svog nedavnog radnog iskustva, i donosimo vam tri priče.

Hrana kao krivac za probleme s kožom

Postoji hrana koja nam izaziva loše raspoloženje, agresivnost ili depresiju, stvara žgaravicu i uzrokuje probavne smetnje, no, teže je otkriti hranu nakon koje nam se pojave kožni problemi poput osipa, prištića ili akni.

Sanja ističe: „Problemi s kožom uvijek su komplicirani i teško se rješavaju, ponajviše zbog toga sto je teško naći uzrok nastale situacije, a i kad nađete uzrok, treba proći izvjestan period od kad se otkloni uzrok dok se ne dođe do poboljšanja.

Kao i uvijek, naša zapadna medicina ne traži uzrok nego liječi simptome upotrebom krema ili eventualno lijekovima, što u ovim slučajevima nije rješenje.

Tako sam u praksi imala slučaj 49-godišnjeg oca četvero djece koji se 10 godina borio s problemom neurodermitisa. Bio mu je zahvaćen veći dio kože te izazivao veliku nelagodu i svrab, a bio je i estetski problem.

Kako je ta situacija trajala godinama, uzrokovala je i psihičke probleme poput depresije, straha i cijela obitelj je trpila zbog toga.

Nakon testa intolerancije uspješno smo prepoznali koje namirnice uzrokuju problem i uz naše savjetovanje i novi jelovnik, došle su promjene na bolje. Naime,  test intolerancije je samo početak – na osobi je koliko želi uvažiti to što je otkriveno i primijeniti u praksi.

Uglavnom, ovaj gospodin je bio iznimno motiviran napraviti promjene u prehrani jer mu se život mijenjao na bolje iz dana u dan. S nestankom promjena na koži nestajali su i strahovi, depresije.“

Što je trebao maknuti iz svoje prehrane, zanimalo me je: „ Njemu je smetalo dosta toga, ali najviše aditivi i konzervansi koji su danas veoma prisutni u kupovnim proizvodima. Ima ih u vegeti, u suhomesnatim proizvodima, keksima, grickalicama, sokovima itd.“

Sanja je ispričala i priču o 62-godišnjoj gospođi iz Poreča koja se također godinama borila sa svrabom i problemima sa kožom: „Toliko je problem bio iritirajući da je često imala osjećaj da joj mravi idu ispod kože, a njezina obitelj je mislila da ima psihičke smetnje. Recimo, njoj su smetali piletina, žutanjak te zobene pahuljice, što je baš često jela.“ 

Primjer djevojke koja u školu ide s 10 paketića maramica!

Pisali smo kako su djeca i mladi sve češće intolerantni pa tako imamo i primjer 17-godišnje djevojke koja je imala respiratornih problema: „Djevojka je pohađala treći razred srednje škole i toliko je stalno morala ispuhivati nos da joj je torba bila puna paketića maramica. Sjećam se da mi je rekla da si kupi cijelo veliko pakiranje od 10 paketića maramica i da to nisi sa sobom taj dan u školu.“

Možete zamisliti kako je i razredu stalno slušati da netko puše nos stalno? Očekivali smo da će nam Sanja dati niz namirnica koje je ova jadna djevojka morala izbaciti, no rješenje je bilo da iz svoje prehrane izbaci mliječne proizvode. Već nakon samo dan-dva joj se stanje počelo poboljšavati.

Ono što mogu zaključiti je: odvojite vrijeme za sebe i svoje zdravlje, napravite test intolerancije i započnite svoj put promjene. Koliko god vam se čini da bez neke hrane „ne biste mogli živjeti“, vjerujete i te kako je moguće! Jer tako je puno bolje živjeti bez tegobe, a i Sanja točno zna što vam može ponuditi kao zamjenu za ono što volite, a ne smijete jesti. Uostalom, ništa nije vječno, nakon određenog vremena ćete možda opet moći jesti neke od tih namirnica.

Dajte svom organizmu pravo gorivo i da vidite u koje smjerove će vas odvesti!

Promocija na online savjetovanje: dogovorite svojih 30 gratis minuta!

Za sve one koji ne mogu doći do našeg savjetovališta u Puli i porazgovarati uživo s našom savjetnicom za prehranu –

Njega lica tijekom ljeta

Njegujete li svoje lice pravilno tijekom ljeta? Pročitajte naše savjete. Ne zaboravite da sada svakodnevno trebamo koristiti

Zašto je važna masaža lica?

Masaža lica dio je svih naših tretmana lica, a evo i zašto! Iako imamo odlične uređaje za njegu lica, neprocjenjiva je va

Up
d

Dobro nam došli! Naš studio se nalazi na adresi Kolodvorska 14, Pula.

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka, od 8  do 20 sati.

Radimo s klijentima samo prema unaprijed dogovorenom terminu.  Nazovite nas za svoj termin.