Intolerancija na hranu – problem svih uzrasta!

Intolarancija na hranuIntolerancija na hranu – problem svih uzrasta!

eNaša savjetnica za prehranu Sanja Močnić podijelila je s nama svoja saznanja o najčešćim reakcijama na određene namirnice, kako se one manifestiraju u tijelu i kako ih možemo prepoznati te ublažiti kroz pravilnu prehranu. U nastavku donosimo njezine stručne savjete koji vam mogu pomoći u prepoznavanju i upravljanju intolerancijom na hranu.

Intolerancija na hranu postala je sve češći problem, a reakcije na određene namirnice mogu se manifestirati na razne načine pa se često događa da toga nismo niti svjesni, odnosno, ako problem nije nužno problem s probavom, već recimo migrena ili osjećaj umora, problem ne nalazimo na svom tanjuru već drugdje.

Kod mnogih klijenata našeg savjetovališta za prehranu Zdravi i vitki, prema podacima za 2024. godinu, najčešće reakcije izazivaju pšenica, kefir, piletina, zobene pahuljice i banana.

Tegobe koje se javljaju nakon konzumacije ovih namirnica uključuju bolove u želucu i crijevima, napuhivanje, reakcije na koži poput crvenila i svraba te stvaranje sluzi i katara. Također, česte su i upale.

Pospanost nakon obroka

Jedan od simptoma koji se često pojavljuje kod ljudi intolerantnih na određene namirnice je osjećaj pospanosti nakon obroka.

“To je jako čest simptom i ujedno prvi znak da nam obrok nikako ne odgovara. Više bih, međutim, te simptome zijevanja i nevjerojatne potrebe za spavanjem nakon obroka povezala s intolerancijom na gluten, odnosno, pšenicu.” – istaknula je Sanja.

Važno je spoznati kako simptomi intolerancije na hranu ne moraju nužno biti povezani s probavnim sustavom. Naime, tegobe se mogu manifestirati u bilo kojem dijelu tijela, ovisno o osjetljivosti organizma. Na primjer, netko može imati osjetljiv želudac, dok će drugi imati probleme s kožom, mjehurom ili čak zglobovima.

“Rekla bih kako tegobe od krive prehrane idu tamo gdje je naš organizam najslabiji. Odnosno, svako od nas ima neku slabu točku. Na primjer, znate kako netko ima osjetljiv želudac pa mu puno toga smeta i zbog toga već pazi što jede. No, postoje ljudi koji kažu za sebe da mogu pojesti i kamen i da im neće teško pasti na želudac. No, u tom slučaju će neki drugi organ biti ugrožen poput kože ili mjehura i sl.”

Kada je riječ o voću i povrću, postoji nekoliko namirnica koje su obično sigurne za konzumaciju, poput cikle, celera i malih salata poput matovilca. Međutim, kod sokova i smoothieja treba biti oprezan, ističe Sanja, jer proces obrade može promijeniti način na koji tijelo reagira na te namirnice. Na primjer, celer u obliku soka može izazvati probleme, dok je sok od cikle uglavnom siguran. Voće poput trešanja, jabuka i krušaka rijetko izaziva intoleranciju, dok su banana i limun često problematični.

Intolerancija na hranu obično ne nastaje odjednom

Simptomi se obično pojavljuju postupno, a kako se stanje pogoršava, simptomi postaju izraženiji i počinju negativno utjecati na kvalitetu života. Testiranje na intoleranciju može otkriti mnoge namirnice koje smo već primijetili kao problematične, no mogu se pojaviti i iznenađenja u obliku namirnica na koje nismo ni pomislili da bismo mogli biti intolerantni. U nekim slučajevima, intolerancija može preći u alergiju ako se dugo zanemaruju simptomi i ako se nastavi konzumacija namirnica koje uzrokuju reakciju.

Može li se intolerancije pretvoriti u alergiju? Ako duže vrijeme zanemarujemo ili ne uspijemo prepoznati signale organizma te uporno jedemo hranu koja nam smeta, možemo dovesti do toga da nam izazove trenutnu reakciju odnosno da postanemo alergični. 

Intolerancija na hranu – problem svih uzrasta

Već prije smo naglašavali problem sve veće pojave intolerancije na hranu u dječjoj mladenačkoj dobi. U dječjoj dobi, najčešće intolerancije uključuju mliječne proizvode, pšenicu i soju, dok se kod tinejdžera najčešće javljaju problemi s kožom, poput prištića i akni. Ovi problemi često su povezani s konzumacijom brze hrane, gaziranih pića i prekomjernog unosa slatkiša. Savjet za tinejdžere je smanjiti unos tih namirnica kako bi se poboljšalo stanje kože.

15% popusta za umirovljenike

Zdravi i vitki uveo je popust od 15% za umirovljenike na test intolerancije na hranu jer  osobe starije od 60 godina često imaju intoleranciju na određene namirnice, a da toga nisu niti svjesne. Odnosno, svoje tegobe ne povezuju s prehranom već sa svojom dobi ili bolestima.

Najčešći problemi s kojima se susreću osobe starije životne dobi su:
• tegobe s probavom i crijevima (napuhivanje, opstipacije, usporen rad crijeva, osjetljivost na hranu),
• problemi sa zglobovima (bolni, otečeni zglobovi, reumatoidni artritis),
• suha koža i razne promjene na koži povezane s godinama.

“Odmah rado te tegobe opravdamo životnoj dobi, ali to ne bi smjelo biti opravdanje. Takve i slične simptome treba na vrijeme uočiti, ne zanemariti i pokušati ih riješiti ili još bolje – prevenirati.

No, kod intolerancije je problem što osobama smetaju namirnice koje su etiketirane kao zdrave. Recimo, limun kojeg pogotovo ljudi starije životne dobi smatraju malim doktorom za zdravlje u vrijeme prehlada i gripa, baš je na popisu pet namirnica na koje su osobe starije životne dobi intolarantne!“

Analiza vitamina i minerala u tijelu

Uz test intolerancije na hranu dobro ja napraviti i analizu vitamina i minerala u tijelu.

Za one koji žele poboljšati stanje svog organizma, analiza vitamina i minerala može biti korisna. Često se primjećuje manjak B vitamina, vitamina D i željeza. Iako su dodaci prehrani popularni, bolje je postići ravnotežu u tijelu putem pravilne prehrane, koja uključuje izbor namirnica na koje nismo intolerantni. Uzimanje suplemenata može biti korisno, ali osnovni cilj trebao bi biti usmjeren na obnavljanje ravnoteže kroz prirodne izvore hranjivih tvari. – upozorila je Sanja.

Naručite se za testiranje intolerancije na hranu već danas!

Intolerancija na hranu – problem svih uzrasta!

eNaša savjetnica za prehranu Sanja Močnić podijelila je s nama svoja saznanja o najčešćim reakcijama na određene namirni

Na koje namirnice su najčešće intolerantne osobe starije od 60 godina? Uvodimo popust za umirovljenike!

Umirovljenici su brojna i svakako jedna od najosjetljivijih skupina u Republici Hrvatskoj  suočena s izazovima vezanim uz zdr

5 novogodišnjih odluka za zdravlje i prehranu kojih se često ne pridržavamo – a trebali bismo!

Početak nove godine idealno je vrijeme za donošenje odluka koje će unaprijediti naše zdravlje i prehrambene navike. Iako č

Up
d

Dobro nam došli! Naš studio se nalazi na adresi Kolodvorska 14, Pula.

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka, od 8  do 20 sati.

Radimo s klijentima samo prema unaprijed dogovorenom terminu.  Nazovite nas za svoj termin.