Kiseli kupus – superhrana s tisućljetnom tradicijom ili namirnica koju izbjegavate?

Intolarancija na hranuKiseli kupus – superhrana s tisućljetnom tradicijom ili namirnica koju izbjegavate?

Od davnina, kiseli kupus zauzima posebno mjesto u prehrani tijekom jeseni i zime. Sadrži probiotike koji služe kao prva linija obrane od toksina, a blagotvorno djeluju i na probavni sustav u cjelini. Riječ je o namirnici koja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima i svatko tko nije intolerantan na kiseli kupus, uistinu je superhrana koju treba redovito konzumirati. U nastavku teksta iznosimo nekoliko prednosti kiselog kupusa u prehrani, ali i kako reagirate na njega ako ste intolerantni.

Bogata riznica vitamina, minerala i probiotika

U 100 grama sirovog kiselog kupusa nalazi se oko 20 mg vitamina C, a obogaćen je i vitaminom A, folnom kiselinom, te mineralima poput magnezija, željeza, fosfora, kalcija, kalija i natrija. Ova je fermentirana namirnica izvrstan izvor vitamina B12.

Pruža korist cijelom probavnom sustavu: podržava probavu, potiče peristaltiku i ubrzava metabolizam čime pomaže u eliminaciji toksina i regeneraciji jetre, ali i gubitku kilograma (ima samo 25 kalorija na 100 grama).

PROBIOTICI – proces fermentacije razlikuje kiseli kupus od svježeg. Zahvaljujući probiotičkim kulturama, kiseli kupus blagotvorno djeluje na zdravlje crijeva i vraća ravnotežu mikroflore što je posebno važno nakon terapije antibioticima. Probiotici u crijevima imaju ključnu ulogu u prevenciji infekcija, kao što su prehlade i upale mokraćnog sustava.

ENZIMI – poput većine fermentiranih namirnica i kiseli kupus sadrži razne enzime koji pomažu razgraditi hranjive tvari u manje molekule koje su tada lakše probavljive. Zato ga i jedemo kao salatu uz razna jela.

Uz visok udio vitamina C i željeza, konzumacija kiselog kupusa može doprinijeti jačanju otpornosti organizma na razne bolesti. Možda ste čuli priču kako je upravo kiseli kupus zaslužan za otkrivanje mnogih dijelova svijeta?

Da nije bilo kiselog kupusa, tko zna kada bismo otkrili neke dijelove svijeta?!

Kapetan James Cook, poznat po svojim istraživačkim putovanjima u 18. stoljeću, pripisivao je kiselom kupusu zaslugu za zdravlje svoje posade. Tijekom dugih plovidbi, koje su bile poznate po visokom riziku od skorbuta, Cook je redovito uključivao kiseli kupus u prehranu svojih mornara. Skorbut je bolest uzrokovana nedostatkom vitamina C koja je bila česta među pomorcima. Simptomi su uključivali slabost, bolove u zglobovima, gubitak zuba i, u konačnici, smrt. No, kiseli kupus bio je učinkovito i dostupno rješenje za ovu bolest. Fascinantno, zar ne?

Intolerancija na kiseli kupus

Znači, neupitno je da se kiseli kupus treba naći na našem jelovniku tijekom jeseni i zime redovito. No, što ako ste baš na tu odličnu supernamirnicu intolerantni?

Osobe koje su intolerantne na kiseli kupus mogu osjetiti razne probavne i opće simptome zbog prisutnosti histamina i drugih tvari koje nastaju fermentacijom. Ova intolerancija može uključivati nadutost, plinove, proljev, bol u trbuhu, pa čak i osip ili glavobolju. Kod ljudi koji su osjetljiviji na fermentirane namirnice ili na specifične bakterije koje se nalaze u kiselom kupusu, preporučuje se izbjegavanje ili vrlo umjereno konzumiranje kiselog kupusa.

Najsigurniji način da to provjerite je da nam se javite za test intolerancije na hranu. Tada ćete doznati točno koje namirnice vam izazivaju određene tegobe i s kojim namirnicama ih možete zamijeniti.

Pročitajte više o našem testu i javite nam se za svoj termin.

5 novogodišnjih odluka za zdravlje i prehranu kojih se često ne pridržavamo – a trebali bismo!

Početak nove godine idealno je vrijeme za donošenje odluka koje će unaprijediti naše zdravlje i prehrambene navike. Iako č

Kiseli kupus – superhrana s tisućljetnom tradicijom ili namirnica koju izbjegavate?

Od davnina, kiseli kupus zauzima posebno mjesto u prehrani tijekom jeseni i zime. Sadrži probiotike koji služe kao prva linij

Promocija na online savjetovanje: dogovorite svojih 30 gratis minuta!

Za sve one koji ne mogu doći do našeg savjetovališta u Puli i porazgovarati uživo s našom savjetnicom za prehranu –

Up
d

Dobro nam došli! Naš studio se nalazi na adresi Kolodvorska 14, Pula.

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka, od 8  do 20 sati.

Radimo s klijentima samo prema unaprijed dogovorenom terminu.  Nazovite nas za svoj termin.