autor/ica:

Intolerancija na mlijeko

Danas jako puno populacije ima izraženu intoleranciju na mlijeko i mliječne proizvode i da uopće nemaju u svom organizmu enzim koji probavlja mlijeko. Intolerancija na mlijeko, kao i svaka intolerancija, ima puno svojih lica. Uglavnom su simptomi kod intolerancije dosta različiti od osobe do osobe.

Mlijeko najčešće napada probavi sustav ili respiratorni. Tako da česte smetnje koje mlijeko može izazvati su problemi sa stolicom (najčešće prolijevaste i česte stolice) grčeve i napuhnutost. Ponekad je dovoljno samo da ujutro popijete kavicu s mlijekom i da cijeli dan budete napuhnuti i sa popratnim crijevnim smetnjama, a da ne kažem ako pojedete pahuljice s mlijekom gdje će količina mlijeka biti nešto veća nego u kavi.

Ako vam je dišni sustav slabija točka organizma i skloni ste prehladama, popraćenim stvaranjem katara i sluzi, dokazano je da mlijeko tome jako pogoduje.

Tako da je preporuka čak i kod male djece čim imaju prehlade popraćene stvaranjem katara da se neko vrijeme isključi mlijeko kako bi se organizam uspio obraniti i očistiti.

Konzumiramo li previše mliječnih proizvoda?

Kad nakon testa intolerancije na namirnice, klijentu kažem „trebate izbaciti mliječne proizvode“, mnogi me pitaju da što će jesti. Meni to znači da im se većim dijelom prehrana upravo bazira na mliječnim proizvodima što je jako pogrešno.

Znači, trebate li izbaciti mliječne proizvode iz prehrane i nađete se u čudu da što će te tada uopće jesti, to je znak da sigurno pretjerujete s unosom istih i da niste na pravom putu.

Uvijek se rukovodite činjenicom da vaš organizam pokušava komunicirati s vama te da vam na neki način javlja ako mu nešto ne odgovara, da li kroz glavobolje, reakcije na kože, izbacivanje katara, problema sa stolicom… i još takvih jako puno signala i upozorenja koje ne trebate zanemarivati ili zataškavati i gušiti na primjer lijekovima, nego trebate naći uzrok i otkloniti ga.

Pozivam vas na test intolerancije na hranu – uistinu je velika pomoć i odličan početak promjene prema zdravijem životu.

Autor: Sanja Močinić, savjetnica za zdravu prehranu

Promocija na online savjetovanje: dogovorite svojih 30 gratis minuta!

Za sve one koji ne mogu doći do našeg savjetovališta u Puli i porazgovarati uživo s našom savjetnicom za prehranu –

Njega lica tijekom ljeta

Njegujete li svoje lice pravilno tijekom ljeta? Pročitajte naše savjete. Ne zaboravite da sada svakodnevno trebamo koristiti

Zašto je važna masaža lica?

Masaža lica dio je svih naših tretmana lica, a evo i zašto! Iako imamo odlične uređaje za njegu lica, neprocjenjiva je va

Up
d

Dobro nam došli! Naš studio se nalazi na adresi Kolodvorska 14, Pula.

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka, od 8  do 20 sati.

Radimo s klijentima samo prema unaprijed dogovorenom terminu.  Nazovite nas za svoj termin.