Zdravi i vitki

Intolarancija na hranuSimptomi intolerancije na hranu
autor/ica:

Simptomi intolerancije na hranu

Budite se umorni, s nedostatkom energije. Nakon ručka najradije biste spavali. Imate problema sa žgaravicom ili kiselinom u želucu. Ako ne, onda je najčešće tu problem neredovita probava ili ste otečeni uslijed zadržavanja tekućine u tijelu. Česte glavobolje ili problemi sa kožom, npr. osip ,akne pa čak i afte. Sve to i još puno toga mogu biti simptomi intolerancije na hranu.

Uvijek pođite od toga da je hrana i piće koje unosimo u naš organizam, njegovo jedino pokretačko gorivo, te tako upravo od te hrane ovisi i kvaliteta našeg života.

Isto tako naš organizam nije stari vlak na ugljen pa da u njega bez reda ubacujemo gorivo, već veoma složen, kompleksan i ćudljiv stroj koji kao takav traži adekvatno gorivo. Prethodno navedeni problemi i simptomi koji se često javljaju u današnje vrijeme su nadasve posljedica intolerancije ili nepodnošenja određene hrane. Čak se i dobna granica nažalost povećava te su i djeca predškolske i školske dobi često intolerantna na jednu lili više namirnica. Dok je kod odraslih to redovita pojava, samo je bit u tome koliko ju prepoznajemo ili ne.

NE ZABORAVITE! Karakteristični simptomi za intoleranciju su vrlo često u pravo ono što ju razlikuje od alergija, a to je :

Pacijent ne prepoznaje problem.
Teže je definirati dijetu jer nije u pitanju samo jedna namirnica.
Za pokretanje reakcije potrebna je veća količina hrane.
Te nasumičnim isključivanjem jednog uzorka ne postižemo rezultate.

No velike prednosti, ponovo za razliku od alergija su sljedeće :

Isključivanjem uzročnika umanjuju se simptomi što znači nakon testa na intoleranciju, ukoliko poslušate savjete, vrlo brzo čak i u prvom tjednu možete primijetiti poboljšanja.

Vremenom pacijent može donekle uspostaviti toleranciju na pojedini hranu. Zato učinite sve što je u vašoj moći da olakšate rad vašem organizmu, a sebi učinite život ljepšim. Nakon što smo utvrdili što je u vašem organizmu izazivalo smetnje te usmjerili izvor i vrsti hrane ka namirnicama koje vam odgovaraju, dobri je napraviti test rezervi vitamina i minerala u vašem organizmu. Tek nakon što se utvrdi koliko određenog vitamina i minerala doista imate, a što vašem organizmu nedostaje, možete krenuti u obnavljanje istih. Znači, prije svega ne treba nasumično uzimati preparate nego prvenstveno omogućiti kvalitetnu apsorpciju te potom nadomjestiti ono što našem tijelu fali.

Test je preporučeno napraviti svim dobnim skupinama o d vrtića nadalje, osobito ako i sami sumnjate ili postoje određeni simptomi.

Činjenica kako već u prvom tjednu osjetite promjene na bolje navest i će vas da poštujete i primjenjujete svoj test intolerancije u svakodnevnom životu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Up
d

Dobro nam došli! Naš studio se nalazi na adresi Kolodvorska 14, Pula.

Radno vrijeme

Od ponedjeljka do petka, od 8  do 20 sati.

Radimo s klijentima samo prema unaprijed dogovorenom terminu.  Nazovite nas za svoj termin.